Három korszakalkotó cseh film, amit most ingyen megnézhetsz

Létrehozás: 11/30/2017 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Filmek terén hajlamosak vagyunk mindig csak az újdonságokra koncentrálni. Holott régen is készültek jó filmek, sőt. Jó példa minderre a cseh újhullám, melyből nem hiányozhatnak a sörök, a tűzoltók és romlott fruskák.

 

Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy kedvcsinálónak bevezetünk a cseh filmművészet világába három ikonikus alkotáson keresztül! Mielőtt belevágnál a lázas filmezésbe, előbb engedd meg, hogy pár szóban elmondjuk a mi is az amit látsz, és miért így. A cseh újhullám lényege leegyszerűsítve, a hétköznapok igazságát bemutatni a „szocialista" realizmust követően egy másfajta, „valódi" vagy új realizmus segítségével. Módszerei közt többek közt felismerhetőek az angol free cinema, groteszk realizmus stiláris előképei és a társadalmilag elkötelezett olasz neorealizmus. Talán így kaptál most egy képet arról mire is számíts. Lássuk melyik 3 filmet érdemes kezdetnek megnézned!

(1966) Százszorszépek - Sedmikrasky 

Ez a drámai vígjáték bravúros filmes képi eszközök tárházának tekinthető. A mondanivalója, miszerint a "rendes" ember felháborodik az illetlenségen, de alig zavarja a társadalmi igazságtalanság és a világméretű erőszak, ma is fontos és időszerű. Története szerint két cserfes fruska harcot indít a világ értelmetlensége és romlottsága ellen. Hogyan? Elhatározzák, hogy maguk is romlottak lesznek. Féktelen játékba kezdenek, amely nem ismer határokat. Legyen az akár férfi szív, akár egy étkészlet, a két tündéri vamp mindent ripityára tör maga körül. Viccesen és kicsit spiccesen.

 

(1967) Tűz van, babám!/Hoří, má panenk

Milos Forman szépen korrajzolt lenyomatot mutat a világról 1968-ban, ami egyszerre lehet nevetséges, komoly és szomorú is. Egy festményhez tudnánk hasonlítani, ami erről a súlyosan értéktévesztő korról készült, de még is annak akinek benne élt, örök emléket állít. A csehszlovák-olasz filmdráma két Oscar-díj jelölést is kapott a legjobb külföldi film kategóriában. Méltán. Milos Forman tűzoltóbálja hatalmas sikerrel robbant be a filmvilágba. Az ötletet maga a valóság adta. Forman barátaival részt vett egy tűzoltóbálon és úgy gondolta, ezt meg kell örökíteni filmvásznon. Jól tette.

Figurái, karakterei autentikusak, amatőr szereplőkkel és profi színészekkel játszatta el ezt az egyszerű emberi falutörténetet. S azon túl, ott a nagyvilág. A község tűzoltó-egyesületében vizsgálgatják az egykori elnök 86. születésnapjára szánt ajándékot, melyet majd a tűzoltóbál keretében megrendezendő szépségkirálynő-választás győztese adhat át az ünnepeltnek. Ám nem kis feladat kijelölni a nyolc legszebb lányt, és a tombolatárgyak őrzésével megbízottak sincsenek könnyebb helyzetben. Minden éberségük ellenére sorra eltűnik a nyereményként beszámozott torta, konyak, disznósajt…

(1981) Sörgyári capriccio/Postřižiny 

A csehszlovák vígjáték, melyben túl árad az életöröm és a bátorság. Tele van mosollyal és derűvel. A film lényegében Jiří Menzel visszapillantása a századvégre. Pepin bácsi üvöltve beszélése, Maryska szépsége, a sok-sok nevetés és az ízléses erotika kivétel nélkül a film sajátos kelléktárához tartozik. A mű újra és újra rádöbbenti a nézőt,  hogy az élet sava-borsát nem is annyira a gigászi összefüggések adják, hanem a mindennapi apróságokhoz való hozzáállásunk. A regényre épülő sztori szerint Maryska aranyszín hajzuhataggal végigkerékpározik egy szendergő világon, amely mintha ablakszemek, zárt spaletták mögött fuldokolna vagy leskelődne. Pepín bácsi szózuhataggal és mini-katasztrófák sorával bomlasztja, bujtogatja a rendet, a kispolgárokét, amelynek több, mint jelképe a réztiszta serfőző üst meg a hordó, hiszen apródonként fulladunk beléjük.

Kultúra: 

A szerzőről

Vermes Zita