Művelt alkoholisták előtt nem ismeretlen tény, hogy a must olyan ital, mely meglehetősen közeli rokonságot mutat a szőlőlével és mellyel tovább dolgozva igen finom borkészítményeket kaphatunk. Ötféle must létezik: az édes (cukrozott, alkoholos), a főzött (a cukor és az alkohol aránya 50:50), a “szüret utáni”, melyben az alkohol ellensúlyban van a cukorhoz képest (a savak az elsődlegesek ) ,a “szappanos” ( heterogén ízek, szubtanciák) és végül a “fiatal bor” (a borra emlékeztető fiatalság, lágyság, frissesség).
A köztudat ezzel az ötféle verzióval szemben elsősorban csak vörös mustot és fehér mustot szokott megkülönbözetni. A must kedvező élettani hatásai közül érdemes megemlíteni, hogy jót tesz a gyomorrontásra, illetve rengeteg vitamint tartalmaz, melyek létfontosságúak az emberi szervezet működése szempontjából. A mondás úgy tartja, hogy „Annyi mustot kell inni, mint amennyi vér van a testünkben”.
Az új mustautomata megőrzi a must frissességét és képes azt megfelelő körülmények között szervírozni. Előnye, hogy non-stop hűtéssel működik, hasonlóan a tej-automatákhoz, mely a szőlőitalt 4-10 Celsius között tartja, ennek köszönhetően a vásárlók gyakorlatilag akkor isznak mustot, amikor akarnak, hiszen még behűteni sem kell. Az automata azonban nem önkiszolgáló, hiszen a gép mellett áll a kiszolgáló-személyzet, aki a pénz mellett azt is ellenőrzi, hogy aki vásárló elmúlt-e már 18, vagy sem. A mustautomata egyébkén október végéig működik és az ára hasonlóan alakul majd, mint a bor-kereskedésekben, tehát hozzávetőlegesen 55 korona lesz literje.
Szerző: Tomaňová Klára