Íme itt a közép-európai karácsonyi menü!

Létrehozás: 12/12/2015 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Ha szeretne nemzetközi ízeket látni karácsonyi asztalán, akkor feltétlen olvassa el receptünket. De akkor is, ha csak egyszerűen szeretne cseh és lengyel kajákat főzni!


Lengyel hideg céklaleves ( Barszcz)

Hozzávalók:
Fél kg ecetes céklasaláta, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 2 dl céklalé, 3 szem savanyú (vagy kovászos) uborka, 1 fej hagyma, 2 főtt tojás, só, bors.

Elkészítése:
A hagymát lereszelem, a céklát és az uborkát vékony csíkokra vágom. A céklalevet, a tejfölt és a joghurtot jól összekeverem, sózom és borsozom. Összevegyítem a felszelt zöldségekkel  és jól behűtöm. Tálaláskor a tetejére fektetem a vékony tojáskarikákat és megszórom pici vágott petrezselyemmel.

Borleves
(4 személyre)

6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája

Elkészítés:

1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi.  A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.  A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el. Mikor ezzel elkészültem, visszatettem  a tűzre a borlevest és épp csak felforrósítottam, kevergetés közben. Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon. Aki a kevésbé markáns ízeket kedveli, félédes vagy édes borból készítse. Hidegen és melegen is tálalható.

Főétel
Orosz pierogi (pierogi ruskie) - A főszerkesztő kedvence

Tészta:
0,5 kg búzaliszt,
egy tojássárga,
egy lapos kanál vaj,
egy bögre melegvíz, só
1 kg krumpli

Töltelék:
1 kg krumpli,
0,5 kg túró,
2 hagyma, só, bors
1 csík császárszalonna

Tészta elkészítése: a krumplit sós vízben puhára főzzük, majd péppé zúzzuk. A lisztet kiszórjuk a gyúródeszkára úgy, hogy hegy szerűen álljon. A közepébe egy tojást öntünk, majd sózzuk, és hozzáadjuk a vajat, illetve a krupmlit. Az alapanyagokat összegyúrjuk és az így kapott tésztát kinyújtuk. A nyújtás előtt azonban célszerű elkészíteni a tölteléket. Először kiöntjük a túrót egy tálba, majd borsozzuk és sózzuk. Eközben a császárszalonnát serepnyőben kisütjük, majd a zsírjával együtt a túróra borítjuk. Végül hozzáadjuk a hagymát. Ezek után kinyújtuk a tésztát, majd egy pohárral köröket formázunk belőle. Az így kapott körlapok egyik felét vízzel megnedvesítjük (ujjunk begyével, vékonyan, csak a széleket) és markunkból hozzáadjuk a tölteléket. Az így kapott derelye szerű kinézetű tészta széleit összenyomgatjuk, hogy ne nyíljon ki, majd a lobogó tűzbe tesszük. A pierogikat körülbelül 10 percig főzzük.

A receptben álló mennyiségek alapján kb 30-35 pierogi készíthető el.



Desszert

Tarkedli ( cseh fánk)

Hozzávalók (4 főre):

    * 25 dkg sima liszt
    * 1 tojás
    * 2 dkg élesztő
    * 3 dl langyos tej
    * 2 ek cukor

A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést fúrunk és abban kis langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, apránként a tejet és homogén masszává keverjük. Ezután legalább fél óráig letakarva kelesztjük. A talkedlisütő mélyedéseit kis zsírral kikenjük és belekenalazunk a tésztából. Kb. 4-5 percig sütjük kis lángon, majd villával megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Lekvárral tálaljuk.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink