A tejadagoló masina praktikus, higénikus, és kifejezetten szemrevaló. Ugyan kezdetben csak kisebb falvakban terjedtek el, de manapság már olyan cseh nagyvárosokban is látni őket, mint Brno, Prága, vagy Ostrava. A tej-adagoló masinák a piacon több mint fél éve vannak jelen és úgy tűnik nem hiába. Nincs persze semmi ok a meglepődésre, mert az ilyen masinából nyert tejnek kétféle előnye is van: friss és több mint 4%-os ( a bolti maximum 3,5%) illetve olcsóbb, mint az agyonpasztörizált társaik. Az egységes literáruk 15 korona, ami hozzávetőlegesen 160-165 forintnak felel meg. Egyetlen hátrányuk, hogy rövidebb a szavatosságuk, ezért összesen 3 napig lehet a hűtőben tárolni.
Hogyan működik egy ilyen automata tejcsárda? Hasonló elven, mint mondjuk egy kávéautomata: bedobjuk a pénzt, megnyomjuk a gombot, behelyezzük az üveget és már önti is a tejet! Ha esetleg nem rendelkezünk ilyen üveggel az sem gond, hiszen az automata képes ilyet is adni. Ha ugyan személytelen is a művelet, ám annál gyorsabb, praktikusabb, és ami a legfontosabb: nincs időhöz kötve, akár korán reggel is már friss tej lehet az asztalon. Legalább is Csehországban, egyelőre.
Szerző: Tomanová Klára