A sajtótájékoztató az étterem profiljának megfelelően, Krúdy Gyula megfilmesített opuszának, a Szindbádnak híres ebédlő jelenetével kezdődött, melyben Latinovits Zoltán jóízűen fogyasztja el a tányérhúst. Az esemény első felszólalója, Dr. Haidekker Bence, Budapest Főváros Önkormányzatának tanácsadója volt, aki a XIV. kerület polgármesterének üzenetét tolmácsolta. Az üzenet a Városliget történelmi tradícióit hangsúlyozta, azt a századfordulós polgári miliőt, melynek meghatározó része volt az éttermek világa. Haidekker Bence kifejezte abbéli reményét, hogy ezt a letűnt világot a most megnyíló bár és kávézó képes lesz megeleveníteni. Molnár Zoltán, a Városligeti Műjégpálya igazgatója a létesítmény múltjának összegzése után, az „újjászületés” részeként és a vendéglátó funkció bővüléseként értékelte az étterem megnyitását, mely remélhetőleg hozzájárul majd a hazai és külföldi látogatók számának növekedéséhez.
Ezt követően Bottyán István, a Tópart Budapest ügyvezetője árulta el a Városliget Café & Bar megszületésének körülményeit, a beruházás legfontosabb adatait. Az étterem arculata és kínálata kultúrtörténeti kutatásokra épül, melyek célja az volt, hogy a századforduló hangulatát és gasztronómiáját minél pontosabban keltsék életre. A bár és kávézó két különlegességgel kíván Budapest gasztronómiai térképére rákerülni: a helyben, frissen pörkölt három féle kávébabból készülő Liget kávéval, illetve a Monarchia-korabeli Bécs és Budapest jellegzetes étkével, a tányérhússal. Az étterem helyszíne rohamtempóban, három hónapos építőmunkával készült el, 230 millió forint ráfordítással. Jelenleg 30 munkatárssal üzemeltetik a bárt, a tervek szerint e létszámot 50-60 főre kívánják emelni. Újságírói kérdésekre reagálva a projektvezető elmondta, az árak a hazai vendégek számára sem megfizethetetlenek és az étterem vezetése figyelt a gyermekek és az édesanyák igényeire is (a gyermekeket kifestővel, a hölgyeket etetőszékkel és pelenkázóval várják).
A sajtóeseményt Fenyő Iván színművész zárta le: Krúdy Gyula Álmoskönyvének egy részletét olvasta fel, mely már az étterem hangulatának megélését és az ételek megkóstolását vezette fel. A Városliget Café & Bar belső kialakítása során a monarchia-korabeli Városliget (élet)képeivel díszítették az étterem falait és mennyezetét. Az asztalok között található polcokról korabeli könyveket vehet kézbe az ide betérő látogató, miközben a szép panorámában (Vajdahunyad vára és a Városligeti-tó) gyönyörködhet. Persze az étterem „főszereplője”, továbbra is a tradicionális érték, maga a gasztronómiai élmény. Bár az ínycsiklandó tányérhúst nem kóstoltuk meg, az általunk „letesztelt” ételek nagyon ízletesek voltak: a tökfőzeléket lazaccal vagy a sacher tortát egyaránt olvasóink figyelmébe ajánljuk, a már említett Liget kávéval együtt!
Összefoglalva véleményünket, elmondhatjuk, ha e sorok olvasói meg akarják élni a múlt századvégi-századelei hangulatot, szép és történelmi környezetben a múlt tradíciójára támaszkodó magyar konyha remekeivel szeretnének megismerkedni, vagy csak egy különleges kávéra akarnak beülni, akkor a Városliget Café & Bar-ba ajánlatos ellátogatniuk!
Szerző: Törék Csaba